Při příležitosti 60 výročí prvního letu ženy-kosmonautky do vesmíru uspořádala Komise žen ÚV KSČM 21.10.2023 podzimní seminář s názvem „Ženy ve vesmíru“. Touto ženou nebyl nikdo jiný než sovětská kosmonautka Valentina Vladimirovna Těreškovová. Dne 16.června 1963 jí vynesla kosmická loď VOSTOK 6 ke hvězdám. Tehdy jí bylo 26 let, byla svobodná a Zemi obletěla 48 x.

Jako při vzletu prvního člověka – muže do kosmu Jurije Gagarina byl svět na nohou.

Komise žen pozvala na tento seminář jako hlavního hosta prvního československého kosmonauta Ing.Vladimíra Remka, který si připomněl v březnu letošního roku 45 let od svého letu do vesmíru. Byl to nejen první československý kosmonaut, ale také první evropan.

Vladimír Remek ve svém komentáři k letu Valentiny Těreškovové hovořil o jejím dětství a dospívání. Přiblížil nám, jak se V.Těreškovová dostala k létání a nakonec k přípravě na svůj let do vesmíru. Zhodnotil její let jako úžasný čin pro ženské hnutí na celém světě. Zároveň to byl velký přínos pro všechny ženy, protože dokázala tím, že i ženy jsou schopné plnit velké úkoly v oblasti, která byla do té doby především doménou mužů. Podle V. Těreškovová byla mladá (26 let), svobodná, pracovitá. Byla na celém světě obdivovaná a vážená

Druhou ženou, která po 16 letech vystoupala do vesmíru byla opět sovětská kosmonautka Světlana Savická. Byla první ženou, která vystoupila na 3 hod. mimo loď do volného prostoru.

Kromě sovětských později ruských kosmonautek se do vesmíru podívaly kosmonautky americké, britské i ženy z ostatních zemí světa. První americkou ženou-kosmonautkou se stala v červnu 1983 Sally Rideová.

Celkem se do kosmu podívalo 70 žen, což je celkem 11%.

Vladimír Remek hovořil také o vzniku Mezinárodní kosmické agentury, která sdružuje všechny kosmonauty a kosmonautky. Poslední zasedání bylo v r.2023 v Turecku.

Napsat komentář